Strijden tegen eenzaamheid is meer dan een week aandacht

“Eenzaamheid is helaas niet iets dat je in een week oplost”, zegt Liane den Haan. ‘Eén tegen eenzaamheid’, het thema van de Week tegen Eenzaamheid, zou zij daarom willen aanvullen met ‘maar liefst niet eenmalig’.

Tot en met 7 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén op de tien Nederlanders voelt zich eenzaam, meer dan een miljoen mensen, blijkt uit cijfers van de Gezondheidsmonitor van juni 2021. En nog eens één op de drie Nederlanders heeft er af en toe last van. Ouderen voelen zich het vaakst eenzaam; dat geldt voor meer dan de helft van de 75-plussers.

Trend doorbreken

Deze week loopt het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’, waaraan meer dan 250 gemeenten en ruim 160 bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen. Met het actieprogramma, dat in 2018 voor het eerst werd gelanceerd, wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken door eenzaamheid eerder te signaleren en bespreekbaar te maken.

Structureel aanpakken

Fractie den Haan staat achter elk initiatief om eenzaamheid te voorkomen. “Het is echter wel belangrijk dat eenzaamheid structureel wordt aangepakt”, vindt Liane den Haan. “Aandacht voor eenzaamheid vragen en activiteiten organiseren in één week is prima, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Mensen die zich eenzaam voelen moeten verder geholpen worden, bijvoorbeeld door een sociaal netwerk om iemand heen te bouwen. De actie ‘Eén tegen eenzaamheid’ is prachtig, maar ik zou het willen aanvullen met ‘maar liefst niet eenmalig’. Want strijden tegen eenzaamheid is een continu en voortdurend proces.”

Gezondheidsrisico’s

Om eenzaamheid te doorbreken is het belangrijk dat mensen beseffen dat ze zelf aan zet zijn, geeft onderzoeksinstituut Movisie aan als manier om eenzaamheid te doorbreken. Dat kan door contact te hebben met gelijkgestemden, door een rol te vervullen in de maatschappij, door zichzelf te accepteren en zichzelf open te stellen. De momenten waarop eenzaamheid binnensluipt zijn vaak aanwijsbaar, bijvoorbeeld als de partner overlijdt, als iemand verhuist of met pensioen gaat. Wie eenzaam is, voelt zich niet verbonden, met grote gezondheidsrisico’s tot gevolg, zeker als eenzaamheid langer aanhoudt. Alle reden dus om snel te handelen, en dat ook structureel te doen.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.