Voorstel Fractie den Haan voor mobiele prikbussen wordt werkelijkheid

Het voorstel van Fractie den Haan om mobiele coronaprikbussen in te zetten is door de Tweede Kamer aangenomen en wordt nu uitgevoerd. In wijken waar de vaccinatiebereidheid laag is, gaat de GGD tijdens een landelijke campagnedag met bussen de mensen opzoeken om voorlichting te geven. En om prikken te zetten.

Begin juni diende Liane den Haan een motie in voor het inzetten van prikbussen in wijken waar de vaccinatiebereidheid tegen Covid-19 laag is. “We moeten naar de mensen toegaan, hen in hun eigen wijk goede voorlichting geven en hen meteen de mogelijkheid geven tot vaccineren. Dat helpt om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen”, zo lichtte Liane haar voorstel toe. De motie van Fractie den Haan werd door de Tweede Kamer aangenomen.

Een succes

“In Duitsland wordt al succes geboekt met mobiele prikteams die letterlijk en figuurlijk naar de mensen toe komen”, zei Liane den Haan in de Tweede Kamer tegen minister De Jonge. Ook in Nederland worden op lokaal initiatief en kleine schaal al mobiele vaccinatiebussen ingezet, onder meer in Harlingen, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. “‘We komen naar u toe deze zomer!’ zou letterlijk de slogan voor de Nederlandse prikbussen kunnen zijn”, juicht Liane de brede inzet van de bussen toe. Het door de Tweede Kamer omarmde voorstel voor prikbussen wordt nu door het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd. Binnenkort gaan prikbussen op een landelijke campagnedag de wijken in om voorlichting te geven over vaccineren tegen corona. Mensen kunnen zich dan ook meteen laten vaccineren.

Eén dag

Nog niet bekend is hoeveel prikbussen er precies worden ingezet en welke wijken worden aangedaan. Ook moet nog worden bepaald welk vaccin in de bussen toegediend gaat worden. Het vaccin van Janssen zou een begrijpelijke keuze kunnen zijn, omdat daar maar één keer mee geprikt hoeft te worden. De prikbussen worden op een landelijke campagnedag de wijken ingestuurd, zo is het plan van het ministerie. Daar zet Liane den Haan wel haar vraagtekens bij: “Eén dag prikbussen inzetten lijkt me veel te weinig. De vaccinatiegraad is in sommige wijken nog zó laag, dat vergt wel meer dan één dagje prikken in een bus!”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.