Uitgestelde zorg moet zo vlug mogelijk op stoom komen

Er zijn 130.000 mensen die al (te) lang wachten op een operatie. Omdat er geen plek was op de Intensive Care zijn er helaas zelfs al mensen overleden. Liane den Haan riep het kabinet op snel met een plan te komen hoe we moeten omgaan met de uitgestelde zorg.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de coronapandemie brak Liane den Haan een lans voor de liefst 130.000 mensen die nog steeds wachten op een operatie. “Ik neem aan dat in de langetermijnvisie en -strategie op corona die het kabinet gaat samenstellen staat hoe we moeten omgaan met de uitgestelde zorg”, zei Liane. Ze informeerde bij minister Kuipers hoe lang mensen nog moeten wachten voor ze geholpen kunnen worden. “Is er iets te zeggen over de fysieke, mentale en economische gezondheidsschade? En kan de minister iets zeggen over hoe de communicatie verloopt richting deze mensen?”, vroeg Liane aan de bewindsman.
Slagkracht van de GGD
Liane sprak ook uitgebreid over de situatie bij en slagkracht van de GGD. “Ik heb veel respect voor alle mensen bij de GGD”, zei het Kamerlid, “maar we moeten vooruitkijken en zorgen dat het in de toekomst beter gaat. Want corona zal niet de laatste gezondheidscrisis zijn die Nederland gaat meemaken.” Liane vroeg hoe minister Kuipers ervoor gaat zorgen dat de GGD voorbereid blijft op een eventuele volgende pandemische uitbraak.
Papieren coronatoegangsbewijs
Tot slot vroeg Liane den Haan aan de minister om na te denken over een oplossing voor de verkorte geldigheidsduur van het papieren coronatoegangsbewijs (CTB). Dat is voortaan niet langer dan negentig dagen geldig. “Veel ouderen maken gebruik van dat papieren CTB. Voor hen is het wellicht lastig om telkens weer een papieren CTB te moeten aanvragen of te moeten ophalen”, aldus Liane.  

De inbreng van Liane den Haan bij het debat rond de ontwikkelingen rond het coronavirus met premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

“Infectieziektenbestrijding heeft in Nederland jarenlang niet de aandacht gekregen die het eigenlijk verdient. Oud-directeuren van de GGD Nederland spraken begin vorig jaar over het waakvlamniveau waarop de GGD al jarenlang functioneert.

Toen de coronacrisis begon, waren we dan ook niet goed voorbereid. Processen, logistiek, materiaal, bemensing, contracten, communicatie, het was niet op orde. En nog kunnen we de enorme hoeveelheden testen en registratie niet goed aan.

Ik heb veel respect voor alle mensen die bij de GGD GHOR zo ontzettend hard werken. Maar we moeten vooruitkijken en zorgen dat het in de toekomst beter gaat. Want corona zal niet de laatste gezondheidscrisis zijn die Nederland gaat meemaken.

Afgelopen week trok André Rouvoet, de voorzitter van de koepelorganisatie van GGD GHOR aan de bel. De Nederlandse gezondheidszorg is niet voorbereid op een volgende gezondheidscrisis. De heer Rouvoet spreekt onder andere over een groot tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. Structurele investeringen zijn hard nodig. Voordat de coronacrisis begon, is er op de GGD jarenlang bezuinigd. Met de gedachte dat infectieziekten geen gevaar meer zouden vormen, terwijl eigenlijk de vraag niet was of maar wanneer er een pandemie zou uitbreken.

Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat de GGD voorbereid blijft op een eventuele volgende pandemische uitbraak? Ik begrijp dat er een plan komt over pandemische paraatheid, hoe staat het daar nu mee en welke onderdelen worden daarin meegenomen?

Kan de minister ook iets zeggen over hoe hij de bestuurlijke verantwoordelijkheid ziet voor de toekomst en of hij plannen heeft om de wijze waarop de GGD GHOR bestuurlijk georganiseerd is te wijzigen. Door de ingewikkelde bestuurlijke structuur is iedereen en eigenlijk niemand verantwoordelijk. Het is zo’n wirwar van verantwoordelijkheden dat dit ten koste gaat van de bestuurlijke daadkracht en doorzettingsmacht die bij een pandemie of gezondheidscrisis wel nodig is.

Ik ben blij dat de langetermijnvisie en -strategie op corona er binnenkort komt. Ik neem aan dat een onderdeel van die visie gaat over hoe we om moeten gaan met de uitgestelde zorg. Vanochtend hoorden wij dat er nog zo’n 130.000 mensen wachten op een operatie. Vorige week las ik in het NRC het verhaal van een mevrouw van 62 jaar die is overleden nadat haar hartoperatie herhaaldelijk werd uitgesteld omdat er geen plek was op de IC. Voor haar is het te laat. En zij zal helaas niet de enige zijn. Vorige week heeft de minister mij toegezegd om te bekijken hoe de acute as in ziekenhuizen anders georganiseerd kan worden. Maar dat is niet 1,2,3 geregeld.

Hoe gaan we om met de nodige inhaalzorg? Is er zicht op hoe lang mensen nog moeten wachten voor ze geholpen kunnen worden? Is er iets te zeggen over de fysieke, mentale en economische gezondheidsschade? En kan de minister iets zeggen over hoe de communicatie verloopt richting deze mensen?

Dan nog twee korte vragen:

Er zijn zoals ik het begrijp enkele honderden mensen die na de vaccinaties niet beschermd zijn omdat het vaccin bij hen niet werkt door hun medische situatie. Er zijn twee middelen die bij deze mensen wel effectief zijn. Weet de minister om hoeveel mensen dit precies gaat? Hebben zij toegang tot deze twee alternatieve geneesmiddelen? Is er voldoende ingekocht van deze geneesmiddelen zodat deze groep kwetsbare mensen niet achter het net vist?

Ik begrijp dat het papieren coronatoegangsbewijs (CTB) niet langer dan 90 dagen geldig is. Anders dan het elektronische CTB dat 1 jaar geldig is. Nu snap ik dat een papieren CTB statisch is en dat daarom de houdbaarheid korter is. Maar veel ouderen maken gebruik van dat papieren CTB. Voor hen is het wellicht lastig om telkens weer een papieren CTB te moeten aanvragen of te moeten ophalen. Kan de minister hier een oplossing voor aandragen?”

   

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

     

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.