Minder zorg door gigantische druk op thuiszorg

Er dreigt een stille ramp voor mensen die thuiszorg krijgen. Branchevereniging ActiZ spreekt van een ‘coronatsunami’ en luidt de noodklok. De vraag naar thuiszorg is enorm groot en er is te weinig zorgpersoneel. Liane den Haan stelde schriftelijke vragen over deze zorgelijke situatie aan minister De Jonge van Volksgezondheid.

De zorg voor ouderen en chronisch zieken die thuis wonen – het gaat om niet minder dan twee miljoen mensen – loopt helemaal vast. Branchevereniging ActiZ slaat namens de ouderenzorgorganisaties daarover groot alarm. Steeds meer medewerkers in de thuiszorg worden getroffen door corona of moeten in quarantaine. Daar komt nog bij dat ziekenhuizen door de coronadruk patiënten na een operatie sneller naar huis sturen, waar ze zorg nodig hebben. De druk op de thuiszorg was daardoor nog nooit zo hoog als nu. Liane den Haan stelde er schriftelijke vragen over aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Boosterprik voor thuiszorgmedewerkers

In Het NOS Journaal van 18 november was te zien hoe een huisarts alle thuisorganisaties moest afbellen om zorg te krijgen voor een terminaal zieke patiënt. Het duurde uiteindelijk nog vier dagen voordat die zorg geregeld was. “Ik wil van de minister weten wat de oplossing is voor mensen die thuiszorg nodig hebben en nu geweigerd worden omdat thuiszorgorganisaties te veel werk hebben en te weinig personeel”, zegt Liane den Haan. Zij wijst erop dat een snelle boosterprik voor thuiszorgmedewerkers ervoor kan zorgen dat er minder uitval onder het personeel is. “Ik heb de minister gevraagd hoe lang het duurt voordat al het personeel in de thuiszorg een boostervaccinatie heeft gekregen”, aldus Liane.

Stille ramp

ActiZ-bestuurslid Conny Helder spreekt van een ‘coronatsunami’. “Vooral in de situatie thuis, achter de eigen voordeur, dreigt zich een nieuwe stille ramp te voltrekken”, waarschuwt Helder. Liane wil van minister De Jonge weten hoe hij denkt over deze noodkreet uit het veld en welke maatregelen de bewindsman gaat nemen om de druk op de thuiszorg te verminderen. “Gemiddeld testen momenteel 1500 thuiswonende ouderen positief op corona, het hoogste aantal ooit. Hoe kan het dat zoveel ouderen positief getest worden; zijn zij minder voorzichtig dan voorheen? Ik ben benieuwd of daar zicht op is.”

Strengere maatregelen

Liane den Haan vindt dat er nu gekozen moet worden voor strengere maatregelen om de druk op de zorg te verminderen. “Na het ingelaste persmoment van 22 november krijg ik niet de indruk dat het kabinet het met mij eens is”, stelt Liane vast. “Ik wil graag van de minister horen welke maatregelen hij wel kan en gaat nemen om de druk op de ouderenzorg te verminderen. Is bijvoorbeeld de regionale capaciteit in de verpleging en verzorging alweer opgeschaald? Die zou tot 1 november afgeschaald zijn tot waakvlamniveau. Hoe staat het met de samenwerking tussen verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuis-, revalidatie- en huisartsenzorg, om zo de druk op ziekenhuizen te verminderen? Is er voldoende afstemming tussen de verschillende partners en het Landelijk Netwerk Acute Zorg?”

Grote zorgen

“Het is niet meer bij te benen.” Die woorden van ActiZ-bestuurder Conny Helder baren Liane den Haan grote zorgen. “De medewerkers in de thuiszorg leveren al ruim anderhalf jaar bovenmenselijke prestaties”, vindt Liane. “Zij werken onder zeer hoge druk en kunnen niet – net zoals ziekenhuizen – reguliere zorg uitstellen tot de coronapandemie geluwd is. Thuiszorgorganisaties moeten de steeds schaarser wordende zorg zo goed mogelijk verdelen, waardoor iedereen dus per saldo minder zorg ontvangt. Ik maak me daar heel grote zorgen over. De ‘coronatsunami’ dreigt een drama te worden voor ruim twee miljoen mensen die thuis van zorg afhankelijk zijn. Dat mag niet gebeuren!”

     
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

    
    

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.