Pleidooi voor langer aanhouden steunmaatregelen horeca

Fractie den Haan pleit voor het aanhouden van de coronasteunmaatregelen voor de brede horeca en de evenementensector tot het eind van dit jaar.

Vandaag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over het coronasteunpakket waarmee de overheid bedrijven helpt die zijn getroffen door de coronacrisis. Doordat Liane den Haan uitgenodigd was om mee te praten bij de formatiegesprekken, kon zij niet bij het debat aanwezig zijn. Daarom sprak Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) mede namens Fractie den Haan.

100 procent

“Waarom is er voor gekozen om een beperking van een maximum van 85 procent in de steunmaatregeling te zetten en een maximumbedrag van 250.000 euro?”, willen Liane den Haan en Gijs van Dijk van minister Koolmees weten. Fractie den Haan pleit voor een regeling van honderd procent tot het einde van het jaar. “Want de horeca heeft al zoveel zelf geïnvesteerd en zoveel inkomstenderving gehad”, vindt Liane den Haan. “Naast de brede horeca moeten ook de evenementenbranche, de kunst- en cultuursector en de reisbranche langer gesteund worden.”

“Ik spreek hier vandaag ook namens Fractie den Haan.

De voetbalstadions zijn weer gevuld, de terrassen zaten vol en we kunnen weer naar kantoor om collega’s te zien. Dit zijn hoopvolle berichten. Maar we zien nog steeds veel ondernemers en werknemers die het moeilijk hebben. Deze coronacrisis heeft diepe sporen nagelaten in onze samenleving.

Bij al die mensen die werken in de cultuur, de festivals, de horeca en bij de reisbureaus gaat het nog niet goed. Zij hebben moeite met het betalen van de rekeningen en we mogen hen niet in de kou laten staan.

We moeten onze gemaakte belofte dat we iedereen door deze crisis gingen helpen ook tot het einde volhouden.
– Waarom is er niet gekozen voor het doortrekken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?
– Waarom is er voor gekozen om een beperking van een maximum van 85 procent in de regeling te zetten en een maximumbedrag van 250.000 euro?
– Ook hebben wij zorgen over het grote aantal vaststellingsaanvragen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) die nog niet zijn ingediend. Wat is nu de stand van zaken? Hoe gaan ongewenste terugvorderingen worden voorkomen?
– Als laatste zijn er zorgen vanuit de sociale ontwikkelbedrijven. Is de minister bereid om hier een vinger aan de pols te houden voor het komende kwartaal?

Armoedecrisis

De coronacrisis heeft een andere sluimerende crisis vol in het licht gezet: de al bestaande armoede- en schuldencrisis. We zien rijen voor de voedselbanken. Gezinnen die de keuze moeten maken tussen een cadeautje voor je kind of het betalen van de huur of noodgedwongen de verwarming een paar graden lager te zetten. En het Nibud luidt de noodklok voor een enorme toeloop van het aantal mensen in schulden.

Ik wil dat dit kabinet deze armoedecrisis serieus neemt. Gemeenten zijn terughoudend met het helpen van mensen in armoede vanwege geldgebrek. Er is te weinig geld bij gemeenten om de meest urgente noden aan te pakken.

Gaat het kabinet gemeenten de zekerheid geven dat zij alles mogen en kunnen doen om mensen in nood te helpen? En gaat het kabinet daar ook extra geld voor uit trekken?

Hulp voor jongeren in de bijstand

Jongeren verloren tijdens deze crisis als eerste hun werk en zaten maandenlang zonder inkomen thuis. En nog steeds zitten te veel jongeren thuis op de bank. Dit terwijl zij juist direct hulp, ook financieel, nodig hebben om aan het werk te komen.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat dit kabinet de mogelijkheid van directe steun die gemeenten aan jongeren kunnen geven intrekt. Ik vraag het kabinet daarom ook om de zoektermijn voor jongeren tot 1 januari 2022, zoals afgelopen jaar, af te schaffen.

Moreel appel

Helaas zien we dat bedrijven, zoals uitzendbureau Randstad, Adecco en payroll-bedrijf Ev Tilburg ondanks ontvangen staatssteun massaal cadeautjes uitgedeeld hebben aan hun aandeelhouders. Deze bedrijven hebben geen moraal.

Ik vraag de minister om, net zoals bij Booking, een moreel appel te doen om dit geld terug te halen. We hebben gezien dat publieke druk werkt. Dus daarom ook via deze weg: Randstad en Adecco betaal dat geld terug!”

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.