Corona is nog lang niet voor iedereen voorbij

Voor kwetsbare mensen en zorgpersoneel is corona nog niet voorbij. Ook niet voor mensen met een slechtwerkend immuunsysteem; zij hebben medicijnen tegen corona nodig omdat de vaccins bij hen niet werken. In de landen om ons heen zijn die middelen al beschikbaar, in Nederland nog niet. “Zij hebben deze medicijnen nú nodig”, vindt Liane den Haan. “Deze kwetsbare mensen zitten al twee jaar in isolatie.”

Er zijn nog diverse groepen in de samenleving die vanwege corona niet vrij en blij kunnen leven. Voor ouderen met een kwetsbare gezondheid, mensen met een slechtwerkend immuunsysteem en ook personeel in zorginstellingen is corona nog lang niet voorbij. Tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus vroeg Liane den Haan aandacht voor deze groepen; zij dreigen vergeten te worden.
Gedwongen in isolatie
“Mensen met een slechtwerkend immuunsysteem hebben niets aan een vaccin. Zij hebben medicijnen nodig die hen beschermen tegen het coronavirus”, hield Liane minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid voor. In andere landen zijn die medicijnen al lang beschikbaar, in Nederland niet. “Het gevolg is dat deze kwetsbare groep gedwongen in isolatie moet leven. Dat doen zij al twee jaar en ook hun gezinsleden moeten extreem voorzichtig zijn. Deze mensen hebben deze medicijnen nú nodig!”
Personeelstekort in de zorg
Liane vroeg de minister ook om ondersteuning voor de zorginstellingen waar personeelstekort heerst, mede veroorzaakt door corona. Want nu alle maatregelen zijn losgelaten, gaat het virus daar hard rond. “Personeel wordt ziek en roosters zijn nog steeds niet rond te krijgen. De zorg moet daar alle zeilen bijzetten”, aldus Liane den Haan, die ook vroeg naar inzet op mentale weerbaarheid van ouderen, naar een zelfmeldportaal om de coronacijfers toch nog in de gaten te kunnen houden en naar scenario’s om het vaccineren weer snel te kunnen opschalen indien nodig.

Inbreng van Kamerlid Liane den Haan bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“De samenleving is weer open. Ik denk dat de meesten van ons daar ontzettend blij mee zijn.

Maar er zijn helaas groepen in de samenleving die hier niet zo blij mee zijn. De meeste ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid blijven voorzichtig omdat Covid grote gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

De meeste mensen kunnen zich beschermen met een vaccinatie. Mensen met een slechtwerkend immuunsysteem hebben niets aan een vaccin. Zij hebben medicijnen nodig die hen beschermen tegen het coronavirus. Helaas zijn die medicijnen op dit moment niet voorhanden in Nederland. Het gevolg is dat deze kwetsbare groep gedwongen in isolatie moet leven. Dat doen zij al twee jaar en ook hun gezinsleden moeten extreem voorzichtig zijn. In de lange-termijnaanpak van Covid-19 lees ik dat over de inkoop van de medicijnen Lagrevio en Paxlovid wordt onderhandeld met de EU. Het medicijn Evusheld is naar verwachting in juni beschikbaar. Voorzitter, deze mensen hebben deze medicijnen nú nodig.

Hoe kan het toch dat in andere landen deze medicijnen al lang voorhanden zijn? Kan de minister aangeven wanneer deze medicijnen dan nu echt beschikbaar zijn? En kan hij garanderen dat er genoeg wordt ingekocht voor álle mensen met een slechtwerkend immuunsysteem? Heeft hij een goed beeld van het aantal mensen dat deze medicijnen nodig heeft? En wat moeten deze mensen volgens de minister in de tussentijd doen? Gewoon maar thuis blijven zitten? Want ach, dat zijn ze toch al zo lang gewend. Ik begrijp werkelijk niet waarom de minister deze mensen zo lang in de kou laat staan en we het braafste jongetje van de klas blijven door centraal via Europa in te willen kopen terwijl andere landen ons aan alle kanten voorbijschieten.

Dan de herhaalboosterprik. De Gezondheidsraad heeft besloten om deze alleen aan te bieden aan mensen van 60 jaar en ouder en een paar specifieke groepen jonger dan 60 jaar, zoals mensen met het Syndroom van Down. Andere groepen met een kwetsbare gezondheid die jonger zijn dan 60 krijgen vooralsnog geen uitnodiging. De minister heeft aangegeven dat er ruimte is voor maatwerk, maar kan hij aangeven onder welke voorwaarden dat is?

En hoe worden herhaalvaccinaties voor mensen met een kwetsbare gezondheid ingebed in het langetermijnbeleid?

De minister geeft in de lange-termijnaanpak aan dat het ministerie samen met onder andere de GGD en het RIVM-scenario’s aan het uitwerken is om het vaccineren snel te kunnen opschalen. Maar zijn alle partijen er ook klaar voor om op korte termijn snel te kunnen opschalen mocht iedereen weer een prik nodig hebben als er bijvoorbeeld een gevaarlijke coronavariant opduikt? Vorig jaar duurde dat veel te lang en bleken we er niet klaar voor. En is er al zicht op wat de combinatie van griep en corona precies doet en kunnen we daar ook op tijd op anticiperen? Ik neem aan dat voor komend najaar er al een concreet draaiboek ligt omdat we dan weer schieten in de seizoensgebonden effecten van griep, verkoudheid én naar alle waarschijnlijkheid weer Covid.

Voor personeel in zorginstellingen is de coronapandemie ook nog niet voorbij. Nu alle maatregelen zijn losgelaten gaat het virus hard rond. Personeel wordt ziek en roosters zijn nog steeds niet rond te krijgen. De zorg moet daar alle zeilen bijzetten. In de laatste brief lees ik veel over de inhaalzorg, maar weinig over het personeelstekort in zorginstellingen. Kan de minister aangeven wat hij doet om deze zorginstellingen te ondersteunen?

Onlangs bleek al uit onderzoek van Nivel dat eenzaamheid bij ouderen in de Covid-periode is toegenomen en hun mentale weerbaarheid is afgenomen. In de lange-termijnaanpak is veel aandacht voor de mentale weerbaarheid van jongeren, maar ik mis de inzet op ouderen. Graag hoor ik van de minister waarom dit zo is.

Ten slotte: testen bij de GGD is in de meeste omstandigheden niet meer nodig. De minister beschrijft verschillende manieren om het virus toch in beeld te houden. Volgens experts zijn de meetinstrumenten nog niet voldoende op orde. Het gevaar is dat een nieuwe golf pas opvalt op het moment dat het mensen in verpleeghuizen en andere kwetsbare groepen bereikt heeft. Experts pleiten voor een zelfmeldportaal, een optie die OMT ook heeft geadviseerd. Is de minister van plan dit advies op te volgen?”

► Waar blijft medicatie voor mensen met immuunstoornis?

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

    Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.