Voorstel aangenomen: eerder boostervaccinatie voor ouderen

Ouderen moeten eerder dan in december een derde vaccinatie kunnen krijgen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De regering wilde pas in december starten met het boostervaccin, de Kamer vindt dat te laat.

Liane den Haan diende samen met haar D66-collega Jan Paternotte een motie in om het kabinet te bewegen meer vaart te maken met de derde vaccinatie voor 60-plussers en mensen die in een verpleeghuis wonen. De Gezondheidsraad adviseerde deze week om te starten met het geven van dat boostervaccin aan 60-plussers. Het kabinet nam dit advies over, maar minister Hugo de Jonge liet weten dat de GGD’en pas in december kunnen starten met het vaccineren van 80-plussers. De groepen 60- en 70-jarigen en kwetsbare mensen zouden dan pas vanaf januari aan de beurt komen. “Dat is veel te laat”, zei Liane den Haan bij het coronadebat in de Tweede Kamer. “Blijkbaar is er logistiek helemaal niet op de derde prik geanticipeerd.”

Binnen twee weken

Het is heel belangrijk dat er snel wordt begonnen met het verstrekken van de zogenaamde boostervaccinatie: de besmettingen nemen ontzettend hard toe, ook in verzorgings- en verpleeghuizen. “Voor veel Nederlanders is het al langer dan zes maanden geleden dat zij hun laatste vaccinatie hebben gekregen”, onderbouwt Liane haar voorstel. “De GGD heeft aangegeven binnen twee weken te kunnen starten met een vaccinatiecampagne voor boosters. Niets houdt dus het kabinet tegen de vaccinaties veel sneller op te starten dan december.”

Meerderheid

Minister De Jonge vond de motie van Liane den Haan en Jan Paternotte geen goed voorstel omdat het volgens de bewindsman vier tot zes weken duurt voordat deze extra vaccinatieronde van start kan gaan. De Tweede Kamer was het daar niet mee eens. Een grote meerderheid stemde voor het voorstel dat ouderen eerder dan in december een boostervaccinatie moeten kunnen krijgen!

  
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.