Kabinet vergeet helft van Nederlandse volwassenen in Miljoenennota

Zeven miljoen (!) Nederlanders van 50 jaar en ouder – de helft van alle volwassenen in ons land – zijn compleet genegeerd en vergeten in de vandaag gepresenteerde Miljoenennota. Er staat helemaal niets in over goed ouder worden in Nederland, nu en in de toekomst. Daarom doopt Liane den Haan de nota om tot ‘De Vergeten Miljoenen Nota’.

Terwijl Nederland in snel tempo vergrijst, gaat het in de Miljoenennota die het kabinet vandaag presenteerde niet over hoe we de komende tijd moeten inspelen op deze demografische ontwikkelingen. Liane den Haan van Fractie den Haan: “Het kabinet vergeet in de Prinsjesdag-plannen doodleuk de helft van alle volwassenen in ons land. Dat is onbegrijpelijk! Er moeten plannen worden gemaakt om ervoor te zorgen dat we met elkaar goed oud kunnen worden.”

Beperkte visie

In de hele Miljoenennota wordt slechts één keer gesproken over de vergrijzing: in het kader van de betaalbaarheid van de zorg vindt het kabinet dat er rekening moet worden gehouden met de demografische ontwikkelingen in Nederland.

“Ik ben verbaasd dat de visie van het kabinet op dit punt zo beperkt is,” aldus Liane den Haan. “We moeten op álle terreinen rekening houden met het feit dat het aantal senioren snel toeneemt. Daarbij zijn ouderen overigens ook vaak de oplossing. Denk aan de woningmarkt: door voldoende seniorenwoningen te bouwen, kunnen we ervoor zorgen dat ouderen verhuizen naar een passende woning. Daarmee komt de doorstroming op de woningmarkt op gang en hebben starters en jonge gezinnen meer kans op een betaalbaar huis. Als we dat willen bereiken, is de 20 miljoen die het kabinet voor alternatieve, geclusterde woonvormen uittrekt, een druppel op de gloeiende plaat.”

“Ook op de arbeidsmarkt moet rekening worden gehouden met de demografische ontwikkelingen. Hoe vangen we de krapte in sectoren als de zorg, de bouw en het onderwijs op als een groot deel van de huidige medewerkers in die sectoren binnenkort met pensioen gaat? Er zijn te weinig jongeren om dat gat op te vangen, dus daar moeten we echt mee aan de slag.”

Financiële kwetsbaarheid

Liane den Haan: “Ik vind dat we tijdens de coronacrisis de moeilijke maatregelen met elkaar goed hebben doorstaan. Dat is een compliment waard. En ik ben ook blij verrast dat we er in Nederland toch financieel redelijk uit zijn gekomen. Ondanks het feit dat de gemiddelde koopkracht stabiel is gebleven, is het teleurstellend om te zien dat de meeste ouderen er ook volgend jaar wéér niet op vooruit gaan. Door de sterk stijgende prijzen wordt het voor veel ouderen steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor een steeds grotere groep mensen tussen 55 en 65 jaar neemt de financiële kwetsbaarheid zelfs zorgwekkende vormen aan, omdat er voor hen in aanloop naar de AOW-leeftijd weinig perspectief is. Dat alles zorgt voor veel onrust en onzekerheid onder senioren.”

“Het is ook belangrijk dat er naast de betaalbaarheid van de zorg goed wordt gekeken naar de financiering van onze oudedagsvoorziening”, vindt Liane den Haan. “Op dit moment is de verhouding tussen werkenden en niet-werkenden 4 op 1. In 2040 is dat nog maar 2 op 1. We moeten daarom plannen maken om ervoor te zorgen dat later ook toekomstige gepensioneerden kunnen rekenen op een passende AOW. Nu al moet de AOW welvaartsvast blijven en pleit ik voor een dertiende maand zodat de koopkracht senioren van verbetert.”

“Doordat de miljoenen Nederlanders van 50 jaar en ouder compleet genegeerd en vergeten zijn, doop ik de stukken die zojuist gepresenteerd zijn om tot ‘De Vergeten Miljoenen Nota’.”

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.