Fractie den Haan stelt vragen over jaarlijkse medicatie-APK

Bij 39 procent van de mensen die langer dan vijf jaar gebruik maken van medicijnen heeft geen tussentijdse controle plaatsgevonden met betrekking tot hun medicijngebruik. Juist bij langdurig gebruik van geneesmiddelen liggen ongewenste neveneffecten op de loer. Fractie den Haan stelde vragen aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en pleit voor een jaarlijkse medicijnbeoordeling.

Liefst 71 procent van de medicijngebruikers heeft langer dan vijf jaar medicatie. Daarvan heeft 39 procent nog nooit een tussentijdse controle gehad over hun medicatiegebruik, blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Radar onder 30.000 Nederlanders. Kamerlid Liane den Haan heeft vragen ingediend bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Liane wil weten wat hij vindt van de verontrustende berichtgeving over het langdurige en potentieel gevaarlijke medicatiegebruik van vele Nederlanders.

Langdurig medicatiegebruik

Eén op de tien mensen maakt langer gebruik van medicatie dan is vastgesteld in de voorgeschreven behandelduur. Liane vroeg daarom aan de staatsecretaris wat hij vindt van het hoge aantal mensen dat niet op tijd stopt met hun medicatie. “Langdurig medicatiegebruik kan leiden tot vervelende neveneffecten”, zegt Liane. “Daarom is het noodzakelijk om het medicatiegebruik van mensen bijtijds te controleren.” Liane wil van Blokhuis weten wat hij vindt van het idee om een jaarlijkse medicatie-APK voor mensen die langdurig medicijnen gebruiken te introduceren. Na een medicatiebeoordeling kan bijvoorbeeld de conclusie worden getrokken dat het niet meer nodig is om een bepaald medicijn te blijven gebruiken.

Stoppen met medicatie

Mensen moeten ook zelf kunnen aangeven dat zij willen stoppen met medicatie. “Wat wordt er door apothekers en huisartsen zelf gedaan om bij mensen onder de aandacht te brengen dat zij ook zelf aan de bel kunnen trekken als zij willen stoppen met medicaties?”, wil Liane weten. “Kunnen modules als ‘Minderen en stoppen van medicatie’ ingezet worden om jongere mensen meer bewust te maken van de mogelijkheden hoe te stoppen of minderen met medicijngebruik?”

Aangenomen motie

Liane wil ook van staatssecretaris Blokhuis horen wat de stand van zaken is van haar aangenomen motie waarin ze het kabinet vraagt te onderzoeken hoeveel mensen die recht hebben op een medicatiebeoordeling er ook daadwerkelijk één krijgen. In deze motie vroeg Liane verder om te onderzoeken hoeveel mensen die volgens de richtlijnen geen recht hebben op een medicatiebeoordeling maar wel meerdere medicijnen slikken een andere vorm van een medicatie-evaluatie krijgen. “Want een jaarlijkse medicijnbeoordeling is goed voor de gezondheid en het welbevinden van de patiënt, én zorgt op langere termijn voor lagere zorgkosten”, aldus Liane.

Lees ook: Jaarlijkse medicijnbeoordeling is goed voor patiënt én portemonnee
Naar de schriftelijke vragen aan de staatssecretaris

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

   

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.