Kamervragen over opmars goedkopere tweelingpolissen

De opkomst van goedkope zorgpolissen ondermijnt de solidariteit, vindt Liane den Haan. Het Kamerlid wil een onafhankelijke, niet-commerciële vergelijkingssite voor zorgverzekeringen, waarop duidelijk vermeld wordt dat een – duurdere – hoofdpolis ook een goedkoper tweelingzusje heeft.

Zorgverzekeraars lokken gezonde klanten met zogenaamde tweelingpolissen, vrijwel dezelfde polis als de hoofdpolis, maar met een andere naam en stukken goedkoper, soms wel tot twintig euro per maand. Bijna alle grote zorgverzekeraars hebben inmiddels een eigen tweelingpolis. ONVZ heeft Jaaah, CZ noemt de goedkopere polis Just en Zilveren Kruis ZieZo. Verder zijn er nog VinkVink van Menzis en Bewuzt van VGZ. Met deze polissen richten de verzekeraars zich heel gericht op de doelgroep van gezonde mensen, vaak jongeren.

Onwenselijke ontwikkeling

De Nederlandse Zorgautoriteit vindt deze ontwikkeling onwenselijk, net als Kamerlid Liane den Haan. “Zorgverzekeraars leggen met deze tweelingpolissen de bijl aan de wortels van de solidariteit. De premies gaan door de stijgende zorgkosten steeds verder omhoog en deze polissen zorgen ervoor dat de hoofdlabels straks onbetaalbaar worden.” Volgens Liane zijn vooral ouderen de dupe.

Liane stelde Kamervragen over de opmars van tweelingpolissen aan Ernst Kuipers, de nieuw minister van Volksgezondheid. Ze wil onder meer weten of de minister ook vindt dat de tweelingpolissen de solidariteit in het zorgstelsel aantasten.

Minder aanvullende verzekeringen

Tweelingpolissen hebben opvallend vaak een minder groot aanbod aan aanvullende verzekeringen dan het hoofdmerk. “Daardoor zullen chronisch zieken niet voor het vechtmerk kiezen”, stelt Liane. “Dat is een vorm van risicoselectie. Ik wil graag van de minister weten of hij dat ook zo ziet. En ik wil van de bewindsman horen of hij al dan niet van plan is om maatregelen te nemen tegen deze onwenselijke opmars van tweelingpolissen.”

Onafhankelijke vergelijkingssite

Liane den Haan vindt sowieso dat zorgverzekeraars actief moeten melden als er een tweelingpolis bestaat van een hoofdlabel. Bovendien stelt het Kamerlid voor een onafhankelijke – en dus niet commerciële – vergelijkingssite voor zorgverzekeringen te ontwikkelen. “Daarmee kunnen verzekerden op basis van objectieve en begrijpelijke informatie een keuze maken”, aldus Liane.

 


 

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.