Kabinet, zorg dat gezond eten goedkoper wordt!

De prijs van gezonde voeding steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 21 procent. Ongezondere producten werden bijna 15 procent duurder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Voedingscentrum. “Een slechte zaak,” vindt Liane den Haan van Fractie den Haan, “want op deze manier is het duurder om gezond te eten.”

Ongeveer de helft van alle volwassen in Nederlander heeft overgewicht. “We zouden mensen dus juist moeten stimuleren om gezonder te eten,” aldus Liane. “Onze oproep is dan ook om gezonde producten als groente en fruit in het lage btw-tarief te plaatsen en ongezonde producten – waaronder snacks en snoep – in het hoge tarief. Dat staat ook zo in onze standpunten, dus daar pleit ik voor. Op die manier maak je het voor mensen aantrekkelijker om gezond eten en drinken te kopen.”

Preventieakkoord niet ambitieus genoeg

Fractie den Haan is ook voorstander van een suikertaks; iets dat niet is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord werd in 2018 met maatschappelijke organisaties en bedrijven gesloten om onder meer overgewicht tegen te gaan. Liane den Haan: “Het preventieakkoord is een eerste stap, maar wat mij betreft niet ambitieus genoeg. Het is te vrijblijvend voor fabrikanten en uit een recente analyse van het RIVM blijkt ook dat gemaakte afspraken niet zijn gehaald.”

Grote gezondheidsrisico’s

“Als we écht wat willen doen aan de gezondheid van veel Nederlanders, dan moet de overheid zorgen dat het btw-tarief op groente en fruit omlaag gaat en dat er een suikertaks komt. Op die manier kunnen we voorkomen dat de zorgkosten en de druk op de zorg nog verder oplopen. Want overgewicht brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Laten we daarom nu doorpakken!”

De tijd is rijp

De tijd is rijp voor een btw-verlaging van 9 naar 6 procent op groenten en fruit, was de oproep van een petitie die op 8 juni namens 52.852 mensen aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Fractie den Haan staat daar helemaal achter!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.