Inspiratiegids Verspil geen Pil moet medicijnverspilling tegengaan

Liane den Haan en haar Kamer-collega Joba van den Berg namen het eerste exemplaar in ontvangst van de Inspiratiegids Verspil geen Pil. De gids geeft een overzicht van de gezamenlijke inspanningen van de medicijnketen om medicijnverspilling tegen te gaan. Daarnaast toont de gids de kansen voor verdere terugdringing van verspilling.

Geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Elk jaar worden er meer dan 400 miljoen verpakkingen verstrekt, waardoor mensen niet doodgaan, genezen, langer leven, minder tot geen pijn meer hebben of beschermd worden tegen ziektes. Maar geneesmiddelen hebben ook een impact op het milieu.

Verspilling is zonde

Verspilling van geneesmiddelen is zonde én onnodig. En moet verder worden aangepakt. Dat vraagt om inspanningen én investeringen van alle betrokkenen in de medicijnketen. Door het juiste middel, in de juiste dosering voor de juiste patiënt in de juiste hoeveelheid voor te schrijven en af te leveren, is veel verspilling te voorkomen. De Coalitie Duurzame Farmacie – een samenwerkingsverband van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, Neprofarm en KNMP – wil daar actief aan bijdragen en bracht een digitale Inspiratiegids Verspil geen Pil uit. De eerste gids werd in de Tweede Kamer uitgereikt aan Liane den Haan en Joba van den Berg (CDA).

Inspirerend voorbeeld

De inspiratiegids werd namens de Coalitie Duurzame Farmacie overhandigd door programmamanager Brigit van Soest. “Het is mooi om te zien dat alle partners in de keten aan dit project hebben meegewerkt”, vindt Liane. “Een inspirerend voorbeeld dat aantoont dat samenwerking belangrijk is en dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen.” Ook Joba van den Berg loofde het initiatief. “Het draagt bij aan het voorkomen van medicijnverspilling in de hele keten, van productie tot het voorschrijven en uitgifte. Het ondersteunt zinnige zorg en voorkomt milieubelasting.”

Lees verder onder de foto’s

De kracht van samenwerking

Brigit van Soest is trots op de interactieve Inspiratiegids. “Het is een gezamenlijke inspanning van alle partners in de medicijnketen en laat de kracht van samenwerking zien bij de aanpak van dit soort complexe problematiek.” De Inspiratiegids laat zien dat verspilling in de gehele geneesmiddeldistributie- en gebruiksketen plaatsvindt. Dus ook op niveau van de geneesmiddelenproducent, de groothandel, de voorschrijver, binnen de apotheek zelf, de drogist en in ziekenhuis of zorginstelling. Ook patiënten spelen hier uiteraard zelf een belangrijke rol in. “Het voorkomen en terugdringen van medicijnverspilling is daarom een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid”, aldus Brigit van Soest.

Klik hier om de Inspiratiegids Verspil geen Pil te raadplegen

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.