Oproep om horeca, theaters en musea snel te openen

Niemand snapt waarom horeca, theaters en musea nog dicht zijn. Liane den Haan deed een beroep op minister-president Rutte en minister Kuipers: open de horeca en de kunst- en cultuursector!

Opnieuw deed Liane den Haan een oproep aan het kabinet: open, net als de rest van Europa, de horeca en de kunst- en cultuursector. “Want niemand snapt het”, zei Liane. “Waarom mochten de niet-essentiële winkels wel openen en mensen met een contactberoep weer aan de slag, en geldt dat niet voor de horeca en de kunst- en cultuursector?” Liane wil de onderbouwing van dit besluit horen van de minister. Het argument dat je in een restaurant meer kans hebt besmet te raken is veel te zwak, vindt Liane, die vanochtend een petitie van Koninklijke Horeca Nederland in ontvangst nam (foto). Voorzitter Rober Willemsen vertelde dat het water de ondernemers niet tot aan de lippen staat, maar inmiddels tot boven de kruin. “Koninklijke Horeca Nederland zal nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, maar als het kabinet geen positief besluit neemt over de horeca, dan houden wij dat niet meer tegen”, aldus Willemsen bij de petitieoverhandiging.

Gezondheidsraad & mantelzorgers

Tijdens het coronadebat vroeg Liane aan de nieuwe minister Kuipers hoeveel vertrouwen hij heeft in de Gezondheidsraad. Want die heeft met zijn adviezen over de boostercampagne de plank enorm misgeslagen, waardoor de zorg onder druk kwam te staan en er een lockdown nodig was. Daarnaast wees Liane op de steeds zwaardere taak die rust op de schouders van de mantelzorgers. Ze vroeg hoe het kabinet op korte termijn deze belangrijke groep juist in deze moeilijke coronatijden gaat ondersteunen.

De volledige inbreng van Liane den Haan bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus met minister Kuipers van VWS en minister-president Rutte.

“Wat was ik blij toen ik hoorde dat de niet-essentiële winkels en de contactberoepen weer open mochten. En wat vond ik het zuur voor alle horecaondernemers en de kunst- en cultuursector dat zij wéér gesloten moesten blijven.

Ik sprak na dit nieuws met horecaondernemers en zij zijn inmiddels zo gewend aan slecht nieuws dat ze niet meer wisten hoe ze moesten reageren. Deze sectoren zijn zwaar geraakt. De verhalen van geen controle meer te hebben over je leven of gedwongen je spaargeld op te moeten eten of je huis verkopen om nog rond te kunnen komen raken mij diep. Laat staan het verhaal van een horecaonderneemster die mij zei elke nacht badend in het zweet wakker te worden omdat zij haar faillissement moet gaan aanvragen als dit nog langer duurt. En zij is niet de enige.

We zien het ook in de media: niemand snapt het. Waarom wél de niet-essentiële winkels en contactberoepen en níet de horeca en de kunst- en cultuursector?

Ik begrijp het ook niet. Waar is de onderbouwing van dit besluit?, vraag ik aan de minister. Want het argument dat je nu eenmaal langer in een restaurant zit en dat je daardoor meer kans hebt om besmet te raken, vind ik echt te zwak. Bij een schoonheidsspecialiste lig je ook een uur op een stoel en die mogen wel aan het werk.

De horeca en de kunst- en cultuursector hebben enorm geïnvesteerd in het veilig kunnen werken. Voor personeel en gasten. Ik doe een beroep op de minister. Open, net als de rest van Europa, de horeca en de kunst- en cultuursector!

Dat we kunnen versoepelen hebben we onder andere te danken aan de boostercampagne, die weliswaar veel te traag op gang kwam, maar die nu eindelijk op stoom is. Problematisch is toch wel de lagere opkomst dan verwacht. Wat zijn de plannen van de minister om mensen ervan te overtuigen dat dit heel erg belangrijk is?

Ik begrijp dat de minister al bezig is met de voorbereidingen voor een volgende boostercampagne samen met het RIVM. En dat de minister een advies wil vragen aan de Gezondheidsraad over onder andere de timing. De vorige campagne is te laat gestart op basis van adviezen van de Gezondheidsraad, die de plank enorm heeft misgeslagen en waardoor de zorg enorm onder druk kwam te staan, waardoor een lockdown tijd moest kopen om de achterstand qua boosteren in te halen. Hoeveel vertrouwen heeft deze minister in de Gezondheidsraad?

Uit onderzoek blijkt dat als je eerst gevaccineerd bent met een MRNA-vaccin, zoals Pfizer, en dan als booster een vector-vaccin zoals Janssen of andersom je het beste beschermd bent. Kan de minister aangeven waarom dat nog niet wordt gedaan? En zijn er al studies dat dit ook bij Omikron zo werkt. Waarom wordt er niet meer ingezet op boosteren met Janssen nu gebleken is dat Janssen op de langere termijn effectiever is.

Er wordt hier in dit huis veel gesproken over het opschalen van IC-bedden. Ik zou de vraag hier breder willen neerleggen. Kan de minister een verkenning doen naar het anders organiseren van de zorg rondom de acute as?

Tot slot wil ik aandacht besteden aan een groep die vaak als laatste in de rij staat. De mensen die dag in dag uit, zorgen voor iemand die ziek is of zorg behoeft. We noemen ze mantelzorgers.

Vaak weten ze zelf niet eens dat ze mantelzorger zijn. Ze zorgen gewoon, zonder te klagen. Nu veel zorgprofessionals uitvallen vanwege corona, neemt de druk op de mantelzorgers toe. Tachtig procent van de mantelzorgers vangt nu zorg op voor een naaste omdat zorgprofessionals uitvallen. Tachtig procent voorzitter, naast de informele zorgtaken die deze mantelzorgers al hadden! Ik weet dat de staatssecretaris over de mantelzorgers gaat, maar ik wil toch aan de minister vragen wat dit kabinet gaat en kan doen op korte termijn om deze belangrijke groep juist in deze moeilijke coronatijden te ondersteunen. En neemt hij de druk op mantelzorgers en eventuele acties daarop mee in de middellange- en lange-termijn-strategie die de Kamer is beloofd?

Last but not least wil ik de nieuwe bewindspersonen veel wijsheid toewensen bij hun moeilijke taak in moeilijke tijden.”

 

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

     

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.