Meerderheid peiling: geen sigarettenverkoop meer in supermarkt

Nederlanders willen heel wat doen – en laten – om gezonder te leven, blijkt uit een online peiling van Fractie den Haan. Beter letten op wat men eet, geen patat, cola en snoep meer, minder vlees en stoppen met roken zijn vaak genoemde acties. Van de deelnemers aan de peiling vindt liefst 82 procent dat er geen sigaretten meer mogen worden verkocht in de supermarkt.

Wie morgen gezond wil zijn, moet daar vandaag aan werken. Dat begint met een gezonde leefstijl. Maar gezonde keuzes maken is lang niet altijd makkelijk. Of soms zelfs helemaal onmogelijk. Wij vroegen: wat doet u om gezond te leven? De meeste mensen die deelnamen aan onze peiling (ruim 88 procent) gaven aan niet te roken en zoveel mogelijk gezonde producten te eten (76 procent). Geen alcohol drinken (bijna 65 procent), veel bewegen (59 procent), de trap nemen in plaats van de lift (53 procent) en afzien van een vette hap (47 procent) werden ook vaak genoemd als manieren om gezonder te leven. Ongeveer een derde van de respondenten eet geen of weinig vlees en eveneens één op de drie mensen zegt regelmatig te sporten, individueel of in groepsverband.

Gezonder leven

Wereldgezondheidsdag was de aanleiding voor de peiling over gezond(er) leven die Fractie den Haan online zette. 93 procent van de deelnemers aan de enquête was 50 jaar of ouder. Zij willen graag nog gezonder leven. Daarvoor overweegt 53 procent om beter te letten op wat men eet. 41 procent wil meer gaan wandelen of fietsen en 23 procent neemt zich voor meer te gaan sporten.

Geen patat, geen cola

65 procent is bereid patat en snacks te laten staan, en een even groot percentage neemt zich voor geen cola en andere suikerhoudende dranken meer te drinken. Ruim de helft van de respondenten denkt ook snoep en chocolade te kunnen weerstaan. Vier van de tien deelnemers menen vlees te kunnen laten staan, en evenveel mensen zijn van plan geen tabaksproducten meer te nuttigen.

Belemmeringen

Ruim 41 procent van de deelnemers ondervindt in het dagelijks leven belemmeringen bij het gezonder leven. Het meest wordt het aanbod van gezonde producten genoemd: bijna 60 procent vindt dat te mager. De hogere kosten van gezonde producten en het beschikken over te weinig kennis van gezond eten worden door ongeveer één op de drie mensen genoemd als belemmering. Ruim zeventig procent meent sneller een beter keus te maken als gezonde producten makkelijker te vinden zijn in de supermarkt. Ruim 65 procent geeft ook aan bij méér keus in de supermarkt te kiezen voor gezond.

Btw-verlaging

Ruim driekwart van de deelnemers aan de peiling zal sneller gezonde producten kopen als er geen ander, hoger prijskaartje aan hangt. 82 procent vindt in dat kader een btw-verlaging op groenten en fruit een heel goed plan. Een vleesbelasting vindt ongeveer evenveel voor- als tegenstanders: 34 procent vindt een vleestaks geen goed plan, 35 procent wel.

Geen tabak in supermarkt

Wel of niet roken speelt een belangrijke rol bij gezonder leven. Een grote meerderheid (82,5 procent) vindt dat er totaal geen tabaksproducten mogen worden verkocht in de supermarkten. Pakjes sigaretten mogen ook duurder worden, vindt een meerderheid. 14 procent vindt het acceptabel als een pakje sigaretten 20 euro gaat kosten, van ruim 40 procent mogen sigaretten zelfs 40 euro of meer gaan kosten. Heel eensgezind zijn ouderen als het gaat om het roken van een sigaretje op een druk terras: meer dan 88 procent vindt dat dat verboden moet worden.

Betutteling?

Tot slot: is alle aandacht van de overheid om gezonder te leven een vorm van betutteling? Ja, dat is het wel, vindt een vijfde van de respondenten. Nee hoor, die aanbevelingen van de overheid zijn geen betutteling, zegt zes op de tien deelnemers aan de peiling.

 


 

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

   

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.