Fractie den Haan wil betere toegang tot nieuwe medicijnen

Een motie waarin Liane den Haan er op aandringt dat de minister van Medische Zorg zich buigt over de trage toegang tot nieuwe medicijnen in Nederland werd unaniem door de Tweede Kamer aangenomen. “Ook van patiënten kreeg ik veel positieve reacties”, aldus Liane.

De toegang van patiënten tot nieuwe geneesmiddelen loopt in Nederland stroperig. Van de 152 nieuwe medicijnen zijn er in ons maar 96 beschikbaar. In Duitsland zijn er van die 152 onderzochte medicijnen al 133 verkrijgbaar voor patiënten. “Ik merkte dat veel mensen dat eigenlijk niet wisten, dat het in Duitsland en andere landen om ons heen een stuk sneller gaat dan bij ons”, vertelt Liane den Haan tegen de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de branchevereniging van geneesmiddelen- en vaccinbedrijven in Nederland. Ze gaf VIG meteen een compliment: “Jullie campagne #Terugnaar100 is echt een eyeopener. Een patiënt moet in Nederland gemiddeld 200 dagen wachten op nieuwe geneesmiddelen, in Duitsland is dat hoogstens 100 dagen, en vaak nog korter.”

Knelpunten in kaart brengen

Liane diende in de Tweede Kamer een voorstel waarin de regering wordt opgeroepen om, in overleg met patiëntenorganisaties en farmaceuten, de knelpunten rond de toegang van patiënten tot geneesmiddelen in kaart te brengen. Dat voorstel werd met algemene stemmen aangenomen. “Met name van patiënten kreeg ik veel positieve reacties. Nu gaat het er natuurlijk om dat we een snelle reactie vanuit het ministerie krijgen. Daar let ik scherp op”, zegt Liane in het gesprek met VIG.

Wantrouwen of vooroordeel

Liane vertelt graag in gesprek te gaan met bedrijven, organisaties en personen die een belangrijke rol spelen in het zorgveld. “Jazeker, ook met farmaceuten”, zegt ze. “Regelmatig merk ik dat Kamerleden niet eens in gesprek willen met geneesmiddelenbedrijven, vanuit wantrouwen of een vooroordeel. Maar dat kunnen we ons helemaal niet permitteren! Ook al zijn we het niet op alle punten met elkaar eens, laten we vooral in gesprek blijven en goed luisteren naar elkaar.” Alleen op die manier, vindt Liane, kun je komen tot een afgewogen oordeel, en problemen samen oplossen.

Naar de opbrengsten kijken

Liane benadrukt dat ook wat haar betreft de kosten natuurlijk van belang zijn. “Ik ben daar niet naïef in”, zegt ze in het interview met de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. “Ik zie ook wel dat nieuwe gentherapieën behoorlijk prijzig zijn. Maar we moeten toch echt loskomen van die eenzijdige kostenfocus, en ook naar de opbrengsten kijken. Tien jaar geleden was ik in Canada, waar mij al duidelijk werd hoeveel die therapieën mens en maatschappij opleveren, omdat ze baanbrekend zijn en veel zorgkosten in de toekomst voorkomen. Ook dat is een kwestie van je blik verbreden.”

Lees het hele interview met de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
Patiënten moeten nieuwe medicijnen echt veel sneller kunnen krijgen
Motie Den Haan over toegang tot medicijnen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.