Patiënten moeten nieuwe medicijnen echt veel sneller kunnen krijgen

Patiënten in Nederland moeten bijna twee keer zo lang wachten tot ze gebruik kunnen maken van nieuwe medicijnen dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau BS Health. En dat heeft grote gevolgen voor de patiënten die deze medicijnen nodig hebben. Liane den Haan wil ervoor zorgen dat de toegang tot nieuwe geneesmiddelen snel verbeterd wordt. Daarom diende zij voor het zomerreces een motie in die door de hele Tweede Kamer werd aangenomen.

Vandaag benadrukte Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) het belang van deze motie van Liane den Haan in het Algemeen Dagblad en op Radio 1. “Voor duizenden patiënten is het zeer frustrerend dat zij een nieuw medicijn niet snel kunnen krijgen.”

Uit het onderzoek dat onderzoeksbureau BS Health in opdracht van de VIG deed, blijkt dat het gemiddeld 510 dagen duurt voordat een medicijn in Nederland is goedgekeurd. Vier jaar geleden was dat nog 315 dagen.

“Van de 152 nieuwe, onderzochte medicijnen zijn er in Nederland slecht 96 beschikbaar gekomen voor patiënten”, vertelt Liane. “Bij onze buren in Duitsland zijn er van die 152 nieuwe medicijnen al 133 beschikbaar. Met de motie die ik heb ingediend, vraag ik het kabinet om te kijken wat de knelpunten zijn en hoe we die kunnen oplossen. Zodat we de situatie in Nederland snel kunnen verbeteren.”

#terugnaar100

De VIG start vandaag met de campagne ‘#terugnaar100′. Met die campagne wil de belangenorganisatie erop aandringen dat de tijd die een patiënt moet wachten op een nieuw, goedgekeurd medicijn terug wordt gebracht tot maximaal honderd dagen. In Duitsland vindt die goedkeuring zelfs nog sneller plaats; namelijk in ongeveer 30 dagen.

Liane den Haan: “Ik vind dat patiënten in ons land de beste zorg moeten krijgen, nu én in de toekomst. Daarom moet er een balans gevonden worden gevonden tussen uitgaven aan geneesmiddelen en de toegang van patiënten tot nieuwe geneesmiddelen. Daar ga ik me in de Tweede Kamer voor inzetten en de aangenomen motie is daarvoor een eerste stap.”

Lees hier meer: Belangrijke stappen gezet voor betere toegang tot medicijnen

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.