1,8 miljoen ongevaccineerde mensen: terug naar normaal kan nog niet

Iedereen snakt naar ‘vrijheid’, iedereen roept om ‘vrijheid’. “Maar vrijheid is niet hetzelfde als vrijblijvendheid”, zei Liane den Haan in de Tweede Kamer, “zeker niet met corona op de loer.” Voor alles moet voorkomen worden dat de ziekenhuizen weer vollopen en dat inhaalzorg en de reguliere zorg opnieuw in de knel komen, aldus Liane.

“In alle eerlijkheid: meer vrijheid betekent ook dat we risico lopen en dat is een lastig dilemma”, zei Liane den Haan bij het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ze wees op solidariteit voor elkaar: “In mijn optiek is vrijheid niet vrijblijvend, zeker niet met corona op de loer.” Terug naar normaal – wat ook Liane het liefste zou willen – kan helaas nu nog niet. Met 1,8 miljoen nog niet gevaccineerde Nederlanders bestaat de kans dat door de toestroom van coronapatiënten de druk op de zorg weer toeneemt. En dat betekent dat ook dat de inhaalzorg en de reguliere zorg opnieuw zullen stagneren.”

Coronacheck is geen vaccinatiedwang

Liane liet tijdens het debat weten achter de coronacheck te staan. Over de vele mails die zij krijgt van mensen die het coronatoegangsbewijs een vorm van vaccinatiedwang vinden, zei ze: “Zolang mensen zich ook kunnen laten testen om volledig te kunnen deelnemen aan de samenleving, zie ik een coronatoegangsbewijs niet als een vorm van vaccinatiedwang.”

Steunpakket voor de horeca

Het verplichten van een coronabewijs kan wel problemen veroorzaken voor de horeca, beseft Liane. Het zou ertoe kunnen leiden dat minder mensen uitgaan. “In andere landen is een flinke daling te zien in het aantal horecabezoeken”, zei Liane. “Ik wil de minister daarom vragen om het steunpakket voor de horeca in ieder geval tot eind dit jaar voort te zetten.”

Onnodige maatregelen

Liane wil van minister De Jonge weten waarom nachtclubs om middernacht dicht moeten. “Met de invoer van het coronatoegangsbewijs lijkt me die maatregel voor de hele horeca echt overbodig”, stelde Liane, en ze vroeg het kabinet meteen om onderscheid te maken tussen de ‘droge’ en de ‘natte’ horeca. “Een coronatoegangsbewijs voor een café kan ik begrijpen. Maar voor een kop koffie op een terras en voor een restaurantbezoek lijkt het me overbodig. We zadelen deze horecagelegenheden met onnodige maatregelen op.”

Elkaar weer kunnen knuffelen.
Weer tot diep in de nacht naar een feestje kunnen.
Geen mondkapje meer op.
Weer zonder beperkingen op bezoek in het verpleeghuis of thuis.
Alle inhaalzorg weer kunnen plannen en afhandelen.
Blije kinderen die weer gezellige dingen kunnen doen met hun vriendjes.
Hoe fijn zou dat zijn?

We hebben met elkaar als samenleving een moeilijke tijd achter de rug. Overvolle ziekenhuizen, mensen ziek thuis, niet meer naar kantoor kunnen om te werken, ondernemers die hebben het zwaar hebben gehad of zijn zelfs failliet zijn gegaan, jongeren die met psychische problemen kampen door sociaal isolement, eenzame ouderen die tijdenlang niemand hebben gezien, grote uitval en ziekteverzuim in de zorg.

Een situatie die we ons nooit hadden kunnen voorstellen twee jaar geleden. Het ergste lijkt achter de rug maar we zijn er nog niet.

En wat willen we nu eigenlijk?

We moeten met elkaar een weloverwogen keuze gaan maken. Uitgaande van solidariteit voor elkaar. Wetende, in alle eerlijkheid, dat meer vrijheid ook betekent dat we risico lopen. En het is een lastig dilemma. We praten er allemaal over. Maar in mijn optiek is vrijheid niet vrijblijvend. Zeker niet met corona op de loer.

Ik weet wat ik wil. Ik zou het liefst weer terug naar normaal willen.

Maar helaas gaat dat niet zomaar. Op dit moment zijn 1,8 miljoen Nederlanders nog niet gevaccineerd. Deze groep is zo groot dat als we niets doen de druk op de zorg, waarschijnlijk in de winter, door de toestroom van Covid-patiënten weer te veel zal toenemen.

En dat betekent ook dat de inhaalzorg en de reguliere zorg weer zullen stagneren. En dan heb ik het nog niet eens over het enorme ziekteverzuim door de werkdruk in de zorg nu.

Met ook de griepperiode in aantocht vrees ik dat we nog meer uitval in de zorg zullen krijgen en dat kunnen we ons niet veroorloven.

En ja, mensen die gevaccineerd zijn kunnen het virus nog steeds overdragen. Maar onderzoek wijst uit dat de overdracht na vaccinatie een stuk lager ligt en ook zien we in de cijfers dat opname in ziekenhuis en op de IC bijna alleen nog maar ongevaccineerden betreft.

Helaas is er ook een groep kwetsbare mensen die niet goed reageert op het vaccin of om medische redenen niet gevaccineerd kan worden. Die hebben het afgelopen anderhalf jaar in isolatie geleefd. Met de invoer van een coronatoegangsbewijs kunnen ook zij weer veiliger deelnemen aan de maatschappij.

Ik krijg veel mails van mensen die het coronatoegangsbewijs een vorm van vaccinatiedwang vinden.

Maar zolang mensen zich ook kunnen laten testen om volledig te kunnen deelnemen aan de samenleving, zie ik een coronatoegangsbewijs niet als een vorm van vaccinatiedwang.

Dan: de horeca. Ik maak mij grote zorgen over de horeca. De ondernemers in de horeca hebben het ontzettend zwaar gehad en nog. En ja, ik sta achter de coronatoegangsbewijzen. Maar we moeten ook beseffen dat dit wellicht blokkades oproept voor mensen om weer uit te gaan. In andere landen is bijvoorbeeld een flinke daling te zien in het aantal horecabezoeken. Ik wil de minister daarom vragen om het steunpakket voor de horeca in ieder geval tot eind dit jaar voort te zetten.

Kan de minister toelichten waarom nachtclubs en kroegen maar tot 12 uur open mogen? Met de invoer van het coronatoegangsbewijs lijkt me die maatregel voor de hele horeca echt overbodig.

Verder zou ik de minister willen vragen om onderscheid te maken tussen de zogenaamde ‘droge’ horeca en de ‘natte’ horeca. Een coronatoegangsbewijs voor een café kan ik echt begrijpen. Maar voor een kop koffie op een terras en restaurantbezoek lijkt het mij overbodig en zadelen we deze horeca mijns inziens met onnodige maatregelen op.

Een groep die graag gevaccineerd wil worden, maar dat moeilijk zelf kan regelen zijn niet-mobiele thuiswonenden en dat zijn vaak ouderen. Voor het reces was een deel van deze mensen nog niet gevaccineerd. De minister gaf eerder aan naar aanleiding van een aangenomen motie van mij dat het niet nodig was om de wijkverpleging hierbij in te zetten en dat Thuisvaccinatie.nl dit zou gaan doen. Kan de minister mij aangeven hoe het nu is met de vaccinatiegraad onder deze groep?

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.