Bij positieve coronatest tijdelijk geen groen vinkje in QR-code

Op initiatief van Kamerlid Liane den Haan wordt de QR-code zo aangepast dat als iemand positief getest is op corona hij of zij tijdelijk géén groen vinkje meer op de CoronaCheck-app heeft.

Op dit moment kan iemand die een geldige QR-code heeft, ook al is hij of zij positief getest op corona, deelnemen aan allerlei activiteiten waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. In het vliegtuig stappen, naar de sportschool, eten in een restaurant of een biertje drinken in het café, met een groen vinkje kan dat nu allemaal. Je QR-code geeft immers nog steeds een groen vinkje. Dat kan echt niet, vindt Liane den Haan, want je kunt anderen dan besmetten terwijl je eigenlijk in quarantaine moet. Ik ben heel blij dat de motie die ik heb ingediend om dit technisch aan te passen, vandaag is aangenomen in de Tweede Kamer.”
Niet in quarantaine
Het is belangrijk dat het aantal coronabesmettingen snel omlaag gaat om kwetsbare mensen te beschermen en om de enorme druk op de zorg te verminderen. Toch zien we dat niet alle mensen die gevaccineerd zijn en desondanks corona oplopen in quarantaine gaan. En doordat niet iedereen die besmet is zich ziek voelt, is de verleiding groot om toch naar buiten te gaan. Met het groene vinkje in hun CoronaCheck kan dat simpelweg ook.
Tijdelijk aanpassen
“Uiteraard moet iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid nemen, en zou het niet nodig hoeven te zijn om de CoronaCheck technisch aan te passen aan de situatie”, stelt Liane den Haan. “Maar helaas zien we dat lang niet iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt. Daarom heb ik voorgesteld om het groene vinkje tijdelijk aan te passen als iemand die gevaccineerd is toch corona krijgt.”
Motie aangenomen
Het voorstel van Liane den Haan om de QR-code in de CoronaCheck-app aan te passen als iemand besmet is, werd vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen, ondanks een negatief oordeel van minister De Jonge. De bewindsman heeft nu het verzoek gekregen de techniek zo aan te passen dat iemand die gevaccineerd is en toch corona krijgt tijdelijk geen groen vinkje meer heeft in de app. De motie werd mede ondertekend door Nilüfer Gündoğan (Volt), Caroline van der Plas (BBB), Sylvana Simons (Bij1) en Lisa Westerveld (GroenLinks).

   
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.