Coronaregels pas loslaten als het écht verantwoord is

Liane den Haan vindt het verstandig om de coronabasisregels pas los te laten als het echt verantwoord is. De emoties rond de coronamaatregelen en het coronatoegangsbewijs lopen soms hoog op; Liane vroeg het debat met respect voor elkaar te voeren.

Het is verstandig om de basisregels voor corona pas los te laten als we echt zeker weten dat dit verantwoord is, zei Liane den Haan bij het debat in de Tweede Kamer over de verlenging van de coronamaatregelen. “Daarom is het ook zo belangrijk om te kijken naar een langetermijnstrategie, zodat we niet van crisis naar crisis leven”, aldus het Kamerlid.

Papieren coronatoegangsbewijs

Liane bedankte minister Kuipers voor de toezegging om te kijken hoe mensen die gebruik maken van een papieren coronatoegangsbewijs (ctb) dit bewijs automatisch toegestuurd krijgen. “Zijn daar al stappen in gezet? En hoe zit het met de communicatie hierover?”, vroeg Liane. “Mensen met de app kun je een melding sturen, maar mensen met een papieren bewijs moeten er natuurlijk óók van op de hoogte zijn.

Hoogoplopende emoties

De emoties over alle coronamaatregelen en het coronatoegangsbewijs lopen soms hoog op, constateert Liane. “Iedereen denkt er anders over. Maar laten we voor ogen houden dat we allemaal het liefste een samenleving zien waarin geen enkele belemmering meer is. En laten we tot die tijd het debat op inhoud en feiten en met respect voor elkaar voeren”, aldus Liane.

De volledige inbreng van Liane den Haan bij het debat over de verlenging van de coronamaatregelen en de verkorting van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs.

“Het lijkt de goede kant op te gaan met corona. Het aantal besmettingen is geëxplodeerd, maar vooralsnog blijven de ziekenhuizen en zeker de IC’s een stuk leger dan voorheen. Toch zeggen wetenschappers dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat Omikron vergelijkbaar is met griep en dat we alle maatregelen kunnen loslaten zonder dat dat gevolgen heeft voor de zorg en de rest van de samenleving.

Deze Wet Tijdelijke Regeling Maatregelen Covid-19 geeft de mogelijkheid om de maatregelen wel of niet in te zetten, maar in het verleden hebben we gezien wat het met de mensen doet als we maatregelen te vroeg loslaten, om ze vervolgens weer in te voeren. We hebben dat gezien toen we de mondkapjes niet meer op hoefden in winkels. Toen het aantal besmettingen weer steeg, bleek het toch wel nuttig om de mondmaskers weer wél te gaan dragen, maar de geest was uit de fles. Even zo goed met de 1,5-meter-afstandsmaatregel. Het lijkt mij daarom goed om de basisregels pas los te laten als we echt zeker weten dat dit verantwoord is. Daarom is het ook zo belangrijk om te kijken naar een langetermijnstrategie zodat we niet van crisis naar crisis leven en telkens weer, onuitlegbare adhoc maatregelen moeten nemen.

Dan over de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs, het ctb. Het is goed dat we het daar ook over hebben. Het verkorten van de geldigheidsduur is niet een besluit dat het kabinet zomaar kan nemen zonder dat daar met de Kamer over is gedebatteerd. Maar ik begrijp wel waarom er een geldigheidsduur wordt ingevoerd. Na vaccinatie en na besmetting neemt de bescherming tegen herbesmetting af. Als je er geen geldigheidsduur aan zou hangen, dan heeft het ctb weinig zin. We gaan mee met de EU als het gaat om het aantal dagen dat het bewijs geldig is, dit geeft helderheid. Ik lees in de brief van de minister dat een wetenschappelijke onderbouwing voor de geldigheidsduur niet precies te geven is, maar waar zijn die 270 en 180 dagen dan op gebaseerd, kan de minister dat nog toelichten?

Het papieren ctb is nog maar 90 dagen geldig, in tegenstelling tot het digitale bewijs. De minister geeft als antwoord op een schriftelijke vraag aan dat bij het digitale ctb zonder tussenkomst gegevens van geldigheid van de gebruiker kunnen worden aangepast en dat zou niet kunnen op een papieren CTB. Maar er staat ook een QR-code op het papieren bewijs. Dus of bij controle nou de digitale of papieren QR-code wordt gescand, dat maakt dan toch niet uit. Die gegevens komen uit hetzelfde databestand en kunnen dus worden aangepast. Kan de minister mij dan nog een keer uitleggen waarom dan toch dat papieren bewijs korter geldig is dan het elektronische ctb?

Verder ben ik blij met de toezegging gedaan bij het vorige debat dat de minister gaat kijken hoe mensen die gebruikmaken van een papieren ctb dit bewijs automatisch toegestuurd krijgen. Zijn daar al stappen in gezet? En hoe zit het met de communicatie hierover? Mensen met de app kun je een melding sturen, maar mensen met een papieren bewijs moeten er natuurlijk ook van op de hoogte zijn.

Tot slot, zoals we vandaag ook weer merken, en dat zien we ook op social media, denkt eenieder anders over alle coronamaatregelen en het coronatoegangsbewijs. De emoties lopen soms ook hoog op. Laten we voor ogen houden dat we allemaal het liefste een samenleving zien waarin geen enkele belemmering meer is. En laten we tot die tijd het debat op inhoud en feiten en met respect voor elkaar voeren.”

  

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

    

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.