Strakke landelijke regie op coronacrisis nodig, en stoppen met polderen

Het poldermodel is niet geschikt voor de coronacrisis, vindt Liane den Haan. Het polderend optreden zorgt ervoor dat we continu achter de feiten aanlopen. “Ik pleit voor een strakke landelijke regie op de pandemie”, aldus Liane.

Liane den Haan pleit voor een – nu eindelijk – strakke landelijke regie op de coronapandemie. “We gaan polderend de crisis door”, stelde ze vast tijdens het debat in de Tweede Kamer over het verlengen van de coronawet. “We moeten onze oren niet laten hangen naar wat een klein deel van de samenleving roept.”

We lopen continu achter de feiten aan

Het polderend optreden tegen de coronapandemie zorgt ervoor dat we continu achter de feiten aanlopen. “En ik vraag mij werkelijk af hoe dit nou toch telkens komt?”, zei Liane tegen minister Hugo de Jonge. Want we kunnen de curve van vorig jaar, weliswaar wat later in de tijd, weer volgen. “Helaas blijkt daaruit weinig lerend vermogen van het kabinet. Met de versoepelingen, het meer binnen zitten, opkomende griep en verkoudheid had er beter geanticipeerd moeten worden op een toenemend reproductiegetal. Namelijk sturen op het beperken van besmettingen. En dat betekent dat we eerder hadden moeten ingrijpen en de maatregelen een week of vier geleden al aangescherpt hadden moeten worden. Inclusief een intensieve publiekscampagne om het belang ervan te benadrukken”, aldus Liane.

Boosterprik en coronapil

Liane wil dat nu echt alles op alles wordt gezet om de besmetting in te dammen. “Zet massaal in op het naleven van de basismaatregelen, start met de boosterprik en zorg dat de coronapil hier op de markt komt.”

“Ik lees in de nota van toelichting het volgende:

De regering acht verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid 19 met drie maanden noodzakelijk, omdat er in het najaar nog steeds sprake is van een directe dreiging van de epidemie van covid-19 waardoor (nieuwe) maatregelen ter afwending van die dreiging noodzakelijk kunnen zijn.

Daarnaast, schrijft de regering, kunnen in Nederland ook oplevingen plaatsvinden in het najaar waardoor maatregelen nodig zijn voor de bestrijding van de epidemie van covid-19. De bepalingen van de Twm bieden daarvoor het wettelijk kader. Een kortere verlenging dan drie maanden ligt niet in de rede, aangezien het Outbreak Management Team spreekt van een significante winterpiek in het aantal infecties. Volgens het OMT kan het daarbij noodzakelijk zijn om een aantal algemene bestrijdingsmaatregelen te intensiveren, om het seizoenseffect (dat nadelig zal uitvallen in de herfst- en wintermaanden) voor het reproductiegetal.

En dáár zit nou net mijn frustratie. Inmiddels zijn wij al in het najaar. En precies dat wat in augustus al werd aangegeven door de regering komt uit. Niet zo gek overigens, want we zagen in de technische briefing van vorige week dat de voorspellende waarde van de cijfers groot is en we de curve van vorig jaar, weliswaar wat later in de tijd, weer volgen. Helaas blijkt daaruit weinig lerend vermogen van het kabinet.

We lopen continu achter de feiten aan. En ik vraag mij werkelijk af hoe dit nou toch telkens komt?

We wisten dat in de wintermaanden een seizoenseffect zou gaan optreden. Met de versoepelingen, het meer binnen zitten, opkomende griep en verkoudheid had er beter geanticipeerd moeten worden op een toenemend reproductiegetal. Namelijk sturen op het beperken van besmettingen. En dat betekent dat we eerder hadden moeten ingrijpen en de maatregelen een week of vier geleden al aangescherpt hadden moeten worden. Inclusief een intensieve publiekscampagne om het belang ervan te benadrukken. Want die basismaatregelen zitten niet meer bij iedereen ingesleten. En sterker nog, de 1,5 meter afstand-maatregel, die nu dringend geadviseerd wordt en de allerbelangrijkste maatregel is ter voorkoming van besmettingen, wordt niet meer door iedereen nageleefd.

Wat gaan we daaraan doen? Ik heb het al eerder gezegd en hoor het de laatste tijd ook links en rechts terug in de media. We gaan polderend de crisis door. Ik wil graag dat er strakke landelijke regie is op de pandemie. Niet onze oren laten hangen wat een klein deel van de samenleving roept.

Het is belangrijk dat we ook voor de toekomst klaar zijn voor eventuele nieuwe uitbraken, die er onverhoopt kunnen zijn, maar ook voor vergelijkbare pandemieën in de toekomst. Vooralsnog zitten we met de uitbraak die momenteel gaande is. En wil ik in ieder geval een nieuwe lockdown voorkomen. We kunnen het de ouderen maar ook de jongeren niet nog eens aandoen. Weer in eenzaamheid de kerst doorbrengen, weer niet naar school kunnen en thuis verpieteren achter je computer.

We kunnen het de zorg niet aandoen om straks keuzes te moeten gaan maken wie wel of niet behandeld kan worden. En we kunnen de mensen die wachten op een levensreddende operatie niet nog langer laten wachten.

En ja, nu echt alles op alles zetten om de besmetting in te dammen door in te zetten op het massaal naleven van de basismaatregelen, te gaan starten met de boosterprik en de coronapil hier op de markt te krijgen.

Dus ja, de Tijdelijke wet verlengen. En wat mij betreft maar meteen tot en met maart 2022.”

  
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.