Scherp coronamaatregelen echt aan: niet halfbakken, maar doorpakken!

Het demissionaire kabinet moet vooral doorpakken en niet telkens opnieuw met halve maatregelen tegen corona komen, vindt Liane den Haan. Het Kamerlid van Fractie den Haan maakt zich met name zorgen over ouderen die met angst en beven kijken naar de oplopende besmettingen.

Dinsdagavond 2 november kondigde het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen aan om de vierde coronagolf te beteugelen. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gestegen tot ruim 1300, het hoogste aantal sinds eind april. Dinsdag werden liefst 7761 mensen positief getest op corona en er liggen inmiddels 240 mensen op de intensive care.

Grote impact

“De sterk oplopende coronacijfers in Nederland hebben een grote weerslag op de zorg en op kwetsbare mensen”, constateert Liane den Haan ongerust. “De druk op het zorgpersoneel neemt weer enorm toe en door de volle ic’s wachten bijna vierduizend patiënten alleen al op een hartoperatie. En dan hebben we het nog niet eens over andere levensbedreigende ziektes. Daarnaast voeren verpleeghuizen weer beperkende maatregelen in en krijgen we veel signalen van ouderen die al niet meer op drukke tijden naar de supermarkt durven uit angst besmet te raken.”

Zachte heelmeesters

Het kabinet kwam met de boodschap dat de coronapas op meer plekken getoond moet worden, dat er meer thuis gewerkt dient te worden (‘minstens de helft van de tijd’) en dat de mondkapjesplicht terugkomt in winkels, stations, bibliotheken en gemeentehuizen. “Maar dat is niet genoeg”, vindt Liane. “Het is nu echt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.”

Gerichtere voorlichting

Over de aangekondigde maatregelen zegt Liane: “Niet halfbakken, maar nu doorpakken! Er moet betere en gerichtere voorlichting zijn voor mensen die nog niet zijn gevaccineerd. Weten zij dat een coronapatiënt gemiddeld acht keer langer op de intensive care ligt dan iemand die een open hartoperatie heeft ondergaan? Met een vaccinatie kun je dus indirect andere levens redden. Daarnaast moet er snel vaart worden gemaakt met de derde prik voor 60-plussers en kwetsbare mensen, zoals ook de Gezondheidsraad deze week adviseerde.”

Waarom niet geanticipeerd?

Liane den Haan: “We weten al heel lang dat de herfst eraan komt, met een grote kans op griep en op corona. We zitten heel veel binnen, ventileren minder en besmetting kan sneller plaatsvinden. Ik begrijp niet waarom hier niet eerder op is geanticipeerd. We hebben geen tijd meer te verliezen!”

Oproep Liane den Haan: denk ook aan anderen, laat je vaccineren!

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.