Burgemeesters die coronapas niet handhaven moeten opstappen

Verschillende burgemeesters in ons land hebben aangekondigd dat ze niet permanent gaan controleren of de horeca aan gasten vraagt om de coronapas te tonen. “Ongelofelijk,” vindt Kamerlid Liane den Haan. “Deze burgemeesters ondermijnen hiermee een maatregel van het kabinet. Gezien het feit dat het over de veiligheid en de gezondheid van hun inwoners gaat, vind ik dit onacceptabel. Als burgemeesters de handhaving niet nakomen, moeten ze wat mij betreft opstappen.”

Afgelopen donderdag stemde de Tweede Kamer in met het coronatoegangsbewijs: in de horeca, bioscopen, theaters, schouwburgen en bij stadions waar professionele sportwedstrijden gehouden worden moeten mensen binnenkort een coronapas tonen, in de vorm van een QR-code op hun telefoon of op papier. Het is één van de maatregelen van het kabinet die samenhangen met het opheffen van de anderhalvemeterregel.

Meerdere burgemeesters geven nu aan dat ze niet gaan handhaven of de horeca wel vraagt of hun gasten een QR-code hebben. Als reden geeft de burgemeester van Amsterdam aan dat de stad niet genoeg boa’s en politieagenten heeft. Ook burgemeesters van andere steden hebben laten weten niet permanent te controleren of de horeca wel om een pas vraagt. Alleen als er sprake is van bijzondere en gevaarlijke situaties willen ze tot actie overgegaan.

Liane den Haan: “Met het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs wil het kabinet zoveel mogelijk voorkomen dat mensen ziek worden van Covid-19. De gezondheid van hun inwoners zou toch de hoogste prioriteit moeten zijn van burgemeesters? Ik vind dat we van hen mogen verwachten dat zij deze maatregel, die veiligheid en gezondheid tot doel heeft, steunen. En zeker niet dat zij dit ondermijnen door de handhaving ervan centraal te stellen. We gaan toch ook niet mensen door rood laten rijden omdat er te weinig agenten zijn? Ik vind dit gedrag niet passen bij burgemeesters. Wat mij betreft moeten ze alsnog handhaven en hun best doen om de horeca zoveel mogelijk te ondersteunen bij deze maatregel.”

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.