Blij met versoepelingen, maar vaccinatie-aanpak moet beter

Vanavond maakte het kabinet nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen bekend. Goed nieuws voor veel mensen, want dit betekent dat we weer meer kunnen. Maar laten we niet te snel juichen. De huidige vaccinatiestrategie moet op punten echt beter.

“Het is heel fijn dat we weer vier bezoekers thuis mogen ontvangen in plaats van twee,” zegt fractievoorzitter Liane den Haan. “En ook dat musea en theaters onder voorwaarden weer opengaan en we vanaf 5 juni uit eten of naar het café kunnen gaan. Maar ik maak me nog steeds grote zorgen om de vaccinatiestrategie. Want alleen als we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zijn gevaccineerd, krijgen we het coronavirus eronder.”

Tweede prik

“Wat mij betreft zijn er in ieder geval twee punten die beter moeten”, vervolgt Liane. “De eerste is de voorlichting over het belang van de tweede prik. Op dit moment komt één op de twaalf mensen van 80 jaar of ouder niet opdagen voor de tweede prik, terwijl dat echt belangrijk is om echt beschermd te zijn tegen corona.”

Onmogelijk dilemma

“Het tweede punt gaat over de mensen die het AstraZeneca-vaccin niet willen en geen alternatief vaccin krijgen aangeboden. Zij moeten nu achteraan sluiten en staan dus voor een onmogelijk dilemma: of een ongewenst vaccin of nog maanden wachten op hun vaccinatie. Ik vind dat deze mensen een alternatief aangeboden moeten krijgen, zodat ook zij beschermd zijn tegen het coronavirus.”

Liane den Haan zal komende week tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer aandacht vragen voor deze punten.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.