Dringend advies formatie: neem het thema ouderen serieus mee!

“Het is niet makkelijk maar zeker ook niet onmogelijk om inhoudelijk tot elkaar te komen”, zei Liane den Haan tegen informateur Remkes. In de ogen van Liane is een minderheidskabinet een prima optie: “Een minderheidskabinet past goed bij een nieuwe, meer open bestuurscultuur.” Ze gaf voor de formatie ook nog een dringend advies: neem het thema ouderen serieus mee!

Na vorige week met VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie gesproken te hebben, ontving informateur Johan Remkes deze week diverse kleinere partijen uit de Tweede Kamer. Ook Liane den Haan schoof bij Remkes aan voor een persoonlijk gesprek. Dat werd voor de laatste keer op het Binnenhof gehouden; dat complex gaat nu op slot voor een grootscheepse verbouwing. “Ik vertelde de heer Remkes dat de visie op hoofdlijnen, geschreven door de politiek leiders van VVD en D66, plannen bevat waar de meeste partijen zich inhoudelijk in zouden moeten kunnen vinden”, zegt Liane. “Het is naar mijn mening niet makkelijk maar zeker ook niet onmogelijk om inhoudelijk tot elkaar te komen.”

Generatiebeleid

Net zoals eerder bij het Kamerdebat over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer zei Liane ook tegen Remkes dat zij zich heel goed kan voorstellen dat ouderen zich enorm tekort gedaan voelen omdat zij totaal niet in de stukken terugkomen. “Generatiebeleid moet juist een prominente plaats krijgen in het regeerakkoord”, vindt Liane. “Want ouderen zijn het probleem niet, zij vormen juist een deel van de oplossing!”

Woningmarkt

Eén van de voorbeelden die Liane gaf over de kansen die de vergrijzing biedt betreft de vastzittende woningmarkt in Nederland. “Als mensen langer zelfstandig kunnen wonen in woonvormen waar men naar elkaar omkijkt, zoals hofjes, doen zij minder vaak een beroep op de zorg”, vertelt Liane. “Op die manier kunnen we de snel stijgende zorgkosten in de hand te houden.” Door éérst te bouwen voor ouderen komt de doorstroming op gang, stelt Liane. “Dan krijgen starters en jonge gezinnen ook weer perspectief op een betaalbare woning.”

De tekst loopt door onder de video

Ouderen

Liane deed via Johan Remkes een dringende oproep aan de partijen die het regeerakkoord gaan schrijven: neem het thema ouderen serieus mee. “Want als we geen visie ontwikkelen op goed ouder worden en niet de demografische ontwikkelingen als een schil over alle beleidsonderwerpen heen leggen, kunnen we eigenlijk geen realistisch beleid maken voor de komende vier jaar; laat staan voor de komende decennia.”

Minderheidskabinet

Een minderheidskabinet is een prima optie in de ogen van Liane den Haan. “We streven met elkaar naar een nieuwe, meer open bestuurscultuur, daar past een minderheidskabinet perfect bij”, zei Liane. “Er komt dan veel meer ruimte voor dualisme en een open bestuurscultuur. Een minderheidskabinet en een regeerakkoord op hoofdlijnen maakt onderhandelen met de oppositie meer nodig en op deze wijze wordt veel meer gehoor gegeven aan de stemmen van alle kiezers in ons land.”

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

  Share on facebook
  Share on whatsapp
  Share on linkedin
  Share on email
  Share on twitter

  Onze website maakt gebruik van analytische cookies om uw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.